2022. május 4., szerda

Havi vs. negyedéves osztalékfizetők

A legtöbb amerikai osztalékfizető cég negyedévenként fizeti az osztalékot, de vannak olyanok, amelyek félévenként vagy évenként fizetnek. És vannak a havi osztalékfizetők. 

Egy kis statisztika 

A Sure Dividend szerint 2022. áprilisában Amerikában 49 havi osztalékfizető cég volt. A Dividend Champion List csak azokat listázza, akik már legalább 5 éve emelik folyamatosan az osztalékot, a márciusi lista 722 cégéből csupán 8 havi emelő volt. A havi osztalékfizetők ezek szerint vagy nem szeretnek minden évben emelni, vagy friss osztalékfizetők.

Mit csinálnak másként a havi osztalékfizetők, mint a többiek? 

Szerintem semmit. 

A cégek negyedévente publikálják a számaikat, ahogyan azt a törvények előírják. De minden cégnél havonta készülnek el a belső riportok, a menedzsmentnek folyamatosan ismernie kell a vállalat pénzügyi helyzetét. Havonta viszont nem hoznak osztalékhoz kapcsolódó döntéseket. 

Nem néztem végig a havi osztalékfizetők osztaléktörténetét, de egészen biztos vagyok abban, hogy nincsenek olyan cégek, amelyek havonta emelik az osztalékot. Van néhány negyedéves emelő, de olyanok, amik havonta emelnek, nincsenek. De ha lennének is, ott sem havonta születnének meg az osztalékkal kapcsolatos döntések. 

Negyedév harmadolva

A havi osztalékfizetés ugyanis nem más, mint a negyedéves fizetések harmadolása.De negyedévente döntenek az osztalékok mértékéről, ahogyan mindenki más. 

Azért fizetnek havonta, mert úgy gondolják, hogy vonzóbb az a piacon, ha az osztalékfizetés igazodik a számlák és fizetések ciklusához. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz, ellenőrizni kellene egy olyan cég árfolyamát, amelyik áttért a negyedéves fizetésről a havira (nem tudom, hogy volt-e ilyen). Mindenesetre a cégektől nem idegen, hogy olyan változtatásokat tegyenek, amiktől a forgalom felfutását remélik. A felaprózás (split) is ezt szolgálja, a 10-500 dollár közötti részvényárfolyamokat a piac jobban szereti, mint a sokezreseket, a kispénzű vásárlók nem tudják megvenni a túl drága részvényeket. A havi osztalékfizetés is ilyesféle mézesmadzag, jobban veszi a nagyközönség azt, ami havonta fizet, emiatt aztán magasabb lesz az árfolyam.

Nálam a vásárláskor nem szempont az osztalékfizetés gyakorisága. 

Ha támogatnád a munkámat, a Patreonon megteheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése