2021. február 20., szombat

Magyar Telekom

Február 25-én pulikálja a Telekom a 2020 Q4 eredményeket. A chart alapján két eset lehetséges: emelkedik, vagy esik. 

Ezt az elképesztően nagyívű elemzést egy kicsit azért kibontom.

Szerintem az osztalékkal kapcsolatos várakozások miatt van ebben a Schrödinger macskája féle pozícióban az árfolyam. Az valószínű, hogy jó számokat jelent a vállalat, de hogy mit lengetnek be az osztalékkal kapcsolatban, az teljesen bizonytalan, köszönhetően az elmúlt évek rossz és befektetőellenes kommunikációjának.

Az árfolyam egy sávban megy felfelé tavaly március óta, és a múlt héten áttörte a sávtetőt. Sajnos nem erővel, mert nem volt rés és komoly forgalom. Ez azt jelenti, hogy nem azok kezdtek el venni, akik már most tudják a tutit, hanem azok, akik reménykednek abban, hogy a negyedéves jelentés jó lesz, és ennek az apropóján egy osztalékemelésről szóló pozitív üzenetet is küld a cég a piacnak. Nagyon halvány ez a remény, ha nem kap megerősítést, akkor zuhanni fog az árfolyam, és egy évig megint a sávon belül fog dagonyázni. Ezt rajzoltam meg kékkel, az impulzusnak vége lesz, ami 2020 márciusától futott, az nem egy nagy impulzus eleje volt, hanem egy háromszög, egy zigzag. 

Ha lesz egy olyan üzenet a menedzsment részéről, hogy elképzelhető az osztalékemelés, akkor kilőhet az árfolyam. Ez a piros verzió, impulzus megy felfelé, 1212, gyorsulni fog és a meredeksége nő.

A tavalyi évet tekintve azt kell mondanom, hogy nem ér semmit az, amit a menedzsment a negyedéves jelentés során bejelent. Tavaly a 27 forintot mondták valószínűnek a negyedéves jelentés közzétételekor (akkor még 25 volt), aztán a közgyűlésen a 20 forintott terjesztették elő, amit meg is szavaztak maguknak. Tehát érdemes fejben tartani, hogy a közgyűlés fog dönteni az osztalék mértékéről, és az április 16-án lesz, most február 25-én csak olyan bejelentés hangozhat el, aminek valójában nincs súlya.

Ha most bármit is mondanak, annak én nem hiszek, és valószínűleg a piac sem fog. Ha lesz is emelés emlegetve, annak nem hiszem, hogy komoly árfolyamemelkedés lenne a hatása, mert a befektetők szkeptikusak. Az igazi kitörés áprilisban lesz, ha a közgyűlés megszavazza az osztalékemelést. Amire egyébként nagy valószínűséggel bőven lenne pénze a cégnek. De hogy azt mi kistulajdonosok megkapjuk, hát, abban nem vagyok biztos.

Napos:


 


5 megjegyzés:

  1. Akkor fel kell őket jelenteni,működött ez már más országban is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piacbefolyásolás miatt szerintem nálunk mégnem volt komoly ítélet, csak a kisbüfiket szokták elkapni.

      Törlés
  2. Büdös mocskos bagázs! A Magyar Államnak,a Pénz és Piacfelügyeletnek már régen közéjük kellett volna csapnia. Talicskázzák ki a pénzt,ilyen olyan indokkal maguknak,és "Anyjuk"nak.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem rosszul emlékszel az egy évvel ezelőtti történésekre: a 2019Q4-es jelentésben már az a javaslat szerepelt, amit végül a közgyűlés elfogadott. A két éve kijött 2018Q4-es jelentésben jelezték előre a 27Ft-ot. Vagyis lesz jelentősége a szerdai bejelentésnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, megnéztem, 2019 februárjában volt 27 forintról szó, mint lehetőség. Köszi!

      Törlés