2021. február 11., csütörtök

Return on Invested Capital (ROIC)

Return on Invested Capital, a befektetett tőke megtérülése. Megmutatja, hogy egy vállalat mennyire hatékonyan használja fel a befektetők által biztosított eszközöket a jövedelemtermeléshez. Általános mutató, nem csak egy iparágon belüli összehasonlításra lehet használni, ellentétben a ROE vagy ROA mutatókkal.

ROIC = NOPAT / IC 

Ahol a

  • NOPAT: Net Operating Profit After Tax, adózás utáni nettó működési eredmény
  • IC: Invested Capital, a részvényesek és a hitelezők által befektetett tőke könyv szerinti értéke

Mi az egészséges ROIC érték? Ezt leginkább a WACC és ROIC viszonya határozza meg.

WACC: Weighted Average Cost of Capital, súlyozott átlagos tőkeköltség. Ennyiért szerez a vállalat tőkét a működéséhez különféle forrásokból (részvényeladás, kötvénykibocsátás, bankhitel stb.). A WACC nem egy univerzális állandó, értéke függ az adott cégtől és az adott piactól. 2-5% között szokták átlagosnak tekinteni.

  • Ha ROIC < WACC, akkor a cég a periódus végén kevesebbet ér, mint az elején, a befektetett tőke hozama kisebb, mint ennek a tőkének a költsége. A vállalkozás feléli a vagyonát, egy ilyen modell fenntarthatatlan.
  • Ha ROIC = WACC, az azt jelenti, hogy a cég tőkét szerez a működéséhez, majd a működés során pont annyit termel ki, amennyi a tőkeköltsége volt, a cég értéke nem változik a periódus alatt. Hosszabb távon egy ilyen cégnek sincs értelme, azért nem érdemes működtetni egy vállalkozást, hogy a tőkét abszolút értéken változatlanul tartsuk, mert így csak elinfláljuk az értéket.
  • Ha ROIC > WACC, akkor a befektetett tőke több hozamot termel, mint amennyibe ez a tőke kerül. Ez az egészséges modell.

Ha a ROIC csak a WACC felett van valamivel, az még nem jelent komoly értékteremtő képességet. 5% feletti ROIC-ot egy átlagosan jó cégnek tartósan tudnia kell, de a legjobbak a 10-20% körüli ROIC-ot is tartják hosszú távon.

Biztosan van olyan ember, aki szeret ROIC-ot számolgatni a negyedéves és éves jelentések alapján, én nem ilyen vagyok. Ezért aztán azonkhoz a cégehez, amiket elemzek, szoktam keresni ROIC értékeket. És itt szembesültem is azzal, hogy nincs két ugyanolyan ROIC. Ugyanarra a cégre és ugyanarra a periódusra teljesen mást hoznak ki az egyes szolgáltatók.

Lockheed Martin, ROIC, 2020 év végi adatok:

  • Morningstar: 43,14%
  • Stock Analysis on Net: 25,67%
  • Guru Focus: 16,72%
  • WSJ: 40,62%

Nagyon sokan nem is adnak a cégekhez ROIC-ot, Investing, Yahoo Finance, Google Finance, Marketwatch, ezeken nincs ROIC. Sok helyen pedig csak az előfizetők kaphatják meg.

Próbáltam a különbségeknek utánanézni, ez a legvalószínűbb ok: ha éves felbontásban nézzük a ROIC-ot, akkor az a helyes, ha az éves átlagos befektetett tőkeállománnyal számolunk. Viszont van, aki a periódus elején befektetett tőke értékét használja, tehát a periódus (negyedév vagy év) során történő befektetések nem adódnak hozzá az IC-hez. Emiatt a ROIC túl magas lesz, gyanítom a Wall Street Journal meg a Morningstar így csinálják.

Én a jövőben a Stock Analysis on Net értékeit fogom használni (előfizetőként, mert ott sem ingyenes korlátlanul). Sajnos csak a 100 legnagyobb céghez van adatuk, nem mindenhez, de azért nem egy rossz adatforrás. Ha valaki tudja, hogyan lehet tömegesen ROIC-ot lekérni valahonnan, az írja meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése