2023. március 25., szombat

OTP saját részvény vásárlások

A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett az SRV miatt, gondoltam érdemes megnézni a múltbéli adatokat, hogy számíthatunk-e a továbbiakban is ilyen erős árfolyamtoló beavatkozásokra. Szerintem nem.

(Volt egyébként egy másik nagy vevő is, a T. Rowe Price, ők 5% fölé tornázták fel a tulajdonukat az elmúlt időszakban, ez is segíthette az emelkedést. Azt nem tudom megbecsülni, a TROW mennyit akar még az OTP-ből venni, ehhez nincsenek múltbéli adatok, ez most csak egy érdekesség itt.)

Az OTP-nek van egy Munkavállalói Részvénytulajdonosi Programja (MRP), ennek keretében ad (vagy elad?) a dolgozóknak részvényt. Van két szervezet, amin keresztül ezt intézi, a OTP Munkavállalók I. és II. KMRP szervezetek. Nekik adja át a saját részvényeket, hogy ezeken a szervezeteken keresztül kapják meg végül a dolgozók a részvényeket. Az is lehet, hogy ezt nem megkapják, hanem megveszik egy támogatott áron, nem ismerem a program részleteit, de nem is fontos, lényeg csak annyi, hogy az OTP minden évben vásárol saját részvényt, és minden évben ad az MRP szervezeteknek belőle.

Az OTP közlemények oldalán megnéztem 2022-re és 2021-re, hogyan alakultak a vásárlások és a saját tulajdon hányada.

2021

2021 októberében volt egy rendkívüli ügylet, az OPUS Securities S.A.-tól (aminek semmi köze Mészáros Lőrinc Opusához) szerzett 14,496 millió OTP részvényt. Ez egy 2006-os kötvénykibocsátási ügylet lezárása volt, akkor az OTP így jutott forráshoz, de 2021-re már jobb feltételekkel is tudott a piacokon pénzt szerezni, ezért ezt a formát lezárta. Csak azért írok erről, mert itt az OTP saját részvény állománya 5,56% lett, brutálisan magas. Decemberben aztán majdnem az összes részvényt eladta az MRP szervezeteknek, 1,17%-ra csökkent le a saját részvény állomány.

Ebben az évben más saját részvényes tranzakció nem volt. Nyilván a menedzsment tudta, hogy az OPUS lezárásával lesz egy csomó részvényük, minek vett volna a piacon.

2022

Május 20, 23 és 24-én (egymás utáni napok, csak volt egy hétvége közben) vett az OTP saját részvényt, mindhárom napon 100 ezret. 917 258 darab, 0,33% lett a végére a tulajdoni hányaduk.

2023

Március 20, 21 és 22-én vett 100 ezer, 100 ezer és végül 60 ezer darabot. Az ügyletek végére a saját részvények száma 627 657 darab, a teljes részvényállomány 0,22%-a lett. 

Konklúzió

A saját részvény vásárlásokat valamiért mindig gyorsan lezavarják. Szerintem jókor és jó áron vettek, a Fed-es ingyenpénzzel felpumpált amerikai cégek tanulhatnának az OTP-től, bár ott nyilván mások voltak a körülmények és a prioritások. Mindenesetre az szerintem jó mutatója egy cégnek, hogy milyen áron vásárolja a saját részvényeit. Az OTP ebben szuper.

Tavaly az OTP vásárlások után bezuhant az árfolyam. Most ráadásul van egy általános bankpánik is, szóval nem hiszem, hogy innen egyenesen menni fog felfelé az árfolyama. De az első negyedéves jelentés után szerintem lesz egy szárnyalás.

Napos:

8940 alatt kuka az elképzelés, addig érvényes.

Vagyonépítés osztalékkal, a könyvem. Elérhető epub, mobi, pdf formátumokban a Smashwords-ön, az Apple Books-on és a Google Play-en.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése