2023. március 7., kedd

A Magyar Telekomos mestertervem - kereskedés

Vettem február végén sok Telekom részvényt csakis pár hónapos távra. Az átlagom 395 forint. Leírom - leginkább magamnak, később az ilyen posztokat visszanézem -, hogy mire számítok.

Néhány tény és feltételezés, amik a kalkulációm alapjául szolgálnak:

  • Tény: 2023-ban ugyanúgy 14,6 mrd-ot szán a Telekom a saját részvények vásárlására, mint 2022-ben.
  • Feltételezés: ezt aukción teszi meg, ahogyan eddig is. Az aukció most is az osztalékfizetés után lesz, az egyszerűség kedvéért úgy számolok, hogy ugyanúgy 14 kereskedési nap fog eltelni az osztalék megfeleltetés és az aukció között, mint tavaly, azaz 05.30-án lesz az aukció.
  • Feltételezés: az osztalékrés után - ami most kétszer akkora lesz, mint tavaly, ugyanúgy gyorsan betölti a rést és tovább emelkedik az árfolyam.
  • Tény: tavaly az osztalék megfeleltetés napi záróárához képest (ezen a napon lehetett utoljára osztalékkal venni a Telekomot) az aukción az átlagár 26, a maximum ár 34 forinttal volt magasabb.
  • Feltételezés: ugyanennyi lesz most is a különbség. Ez egy nagyon ingatag állítás, nincs semmi alapja, ráadásul a mostani osztalék a duplája a tavalyinak, és a további kilátások se rosszak a meghirdetett részvényesi javadalmazás miatt, szóval ez egy alulbecslés szerintem.
  • Tény: tavaly az osztalékmegfeleltetés napján az osztalékhozam 3,75% volt.
  • Feltételezés: idén ugyanekkor a hozam a duplája, 7,5% lesz. Na ennek aztán semmi alapja nincs, ez egy igen pesszimista gondolat, hiszen ez azt jelenti, hogy az osztalék emelésnek gyakorlatilag nincs hatása az árfolyamra. Szóval mondjuk azt, hogy ez a legrosszabb forgatókönyvem. A legoptimistább az lenne, hogy ugyanúgy 3,75% lesz a hozam, de ez 800 forintos részvényárat jelentene, az pedig kizárt.

Napos chart:

Kékkel az osztalékos, pirossal az aukciós infók. A mestertervem pedig a következő:

  • Felveszem a 30 forintos osztalékot.
  • Kivárom az aukciót, ott sávosan eladási megbízásokat teszek be úgy, hogy az átlagom kicsit magasabb legyen, mint a számított átlag, és eladom a kereskedésre vett összes részvényt.

Tavaly az aukció után sokat esett az árfolyam, és ugyan most egészen más a helyzet és Elliott alapján is emelkedésre számítok, de nem akarok beszorulni, ezért mindenképpen el akarom adni az összes Telekomot, amit februárban vettem. 

Osztalék: 30 Ft, árfolyamnyereség (mondjuk 450-nel számolva) 55 Ft, az összesen 88. Ami 22% feletti nyereséget jelent kb. három hónap alatt. Nem rossz, de hogy bejön-e? Fogalmam sincs. A grafikont nézni fogom, és a pillanatnyi elképzelésem alapján adok majd el. De ez tervnek egyelőre nem rossz.

Vagyonépítés osztalékkal, a könyvem. Elérhető epub, mobi, pdf formátumokban a Smashwords-ön, az Apple Books-on és a Google Play-en.

2 megjegyzés:

  1. 18%-os kamat van.... Úgyhogy tény a végén az fog kijönni, hogy rábaxtál.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az évi 18%, ez meg negyedévre 20%, nem is beszélve az idő előtti visszaváltás díjáról. Hát szerintem nem.

      Törlés