2022. március 22., kedd

Haszonból osztalék, Weyco-ból Leggett & Platt

Eladni időnként osztalékrészvényt is érdemes, ha tudunk a pénznek jobb helyet találni. Ez nem azt jelenti, hogy az eladott papírnak alacsonyabb, a megvásároltnak meg magasabb hozamúnak kell lennie. Úgy is nőhet az osztalékbevételünk, ha az újonnan vásárolt részvény osztalékhozama alacsonyabb, mint annak, amit eladtunk. Az árfolyamnyereség realizálása és osztalékká konvertálása miatt.

Nekem két olyan részvényem van, az Exxon (XOM) és a Weyco (WEYS), amiknek az eladásán egy ideje gondolkozom. Mindkettőn komoly árfolyamnyereség van, és nagyon minimálisan emelik az osztalékot, ezért hiába jó a hozamuk, az infláció erodálja azt. Az Exxon csomagom egy részét már eladtam, a maradék nagy részének az eladását is fontolgatom. A Weyco esetében már döntöttem, mindet eladom. 2019 májusában emelt utoljára, és ugyan a chartja ígéretes, sokat emelkedhet még, de nagyon lassan, szerintem csak évek alatt. Akkor meg miért ne vegyek belőle most olyat, ami szintén emelkedhet, és ráadásul több lesz belőle az osztalékbevételem.

A vásárlásra is van egy jó célpontom, a Leggett & Platt (LEG). 50 éve emel, tervezetten májusban jelenti be a következő emelését, a legutóbbi negyedéves jelentésében azt írta, hogy 2022-re 230 millió osztalék kifizetését tervezi, ami a 2021-es 218 millióhoz képest növekmény (persze lehet, hogy részvényt is kibocsátanak). Biztosabb papírnak tűnik hosszú távon, mint a Weyco.

Az osztalékbevételek alakulása

Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy 100 WEYS részvényem van, hogy a számítást le tudjam vezetni.

# sharesPriceTotal valueDividendDiv per quarter
WEYS10024,924900,2424
LEG693624840,4228,98

A WEYS 2021 januári vételem adatai a következők:

  • 17 USD árfolyamon vásároltam
  • A hozama 5,65% volt, és azóta is ennyi, mert nem emelt
  • Ha 100 részvénnyel számolok, akkor pontosan 24 USD a havi bevételem

Eladni 24,9-en akarom (lehet, hogy lecsökkentem 24-re, ha nem mászik fel addig).

A LEG-es vásárlásom így nézne ki:

  • Vásárolni 36 USD-n akarok. Ez nem irreális árfolyam, ennyi szerintem lesz a napokban, most éppen 36,33
  • A hozama 4,67%, de várhatóan májusban osztalékot emel, ezért ez remélem, hogy javulni fog
  • A 100 darab WEYS részvény eladásából 69 LEG-et tudok venni, így 28,98 USD lesz a negyedéves osztalékbevételem
Habár 1%-kal alacsonyabb a LEG hozama, a havi osztalékbevételem mégis megnő, mert a WEYS árfolyamnyereségéből is LEG részvényt veszek, azaz a virtuális nyereséget is osztalékfizető részvénnyé konvertálom.

A portfólióm osztalékhozama is csökkenni fog egy kicsit, de sebaj, a havi bevételeim viszont nőnek. És ha a Legget tényleg emel májusban, még jobban járok.

LEG havi chart:

Ha támogatnád a munkámat, a Patreonon megteheted.

2 megjegyzés:

  1. Szevasz! Tudnál segíteni? Én is szeretnék valami olyasmit ahol havi szinten osztalék jön. Mit tudsz ajánlani?!?

    VálaszTörlés
  2. A Top 10-ben minden hónapban leírom, hogy szerintem mik a legjobb osztalékfizetők: https://kaszaelliott-tal.blogspot.com/search/label/Top10

    Ötleteket ezekből gyűjthetsz folyamatosan.

    VálaszTörlés