2023. május 5., péntek

A Magyar Telekomos mestertervem update-je - kereskedés

Kijött a Telekom közleménye az aukcióról. Gyakorlatilag csak a dátum az újdonság benne, minden más már ismert volt. 2023.05.25. lesz az időpont, az osztalékszelvény leesése (05.10.) után tizenegy kereskedési nappal (ha elszámoltam, hát elszámoltam). Egyébként ezt jól csinálja a Telekom, ha az osztalékfizetés után, ahhoz egy közeli időpontban vásárol saját részvényt, akkor az osztalékfizetés miatt leesett árfolyamon teheti azt meg. Szóval olcsóbban, mint máskor. 

Volt egy tervem arra, hogy milyen árfolyamon érdemes eladni az aukción a részvényeket. Az osztalékfizetés utáni záró árfolyamból és az aukció előtti záróból próbáltam következtetni. Most azért már több infónk van, kicsit aktualizáltam az eladási árfolyamot, amin majd megpróbálom eladni a kereskedésre vett részvényeimet.

Egy fontos alapvetés: idén pont ugyanannyit szánnak a vásárlásra, mint tavaly, 14,6 milliárdot. Ami azt jelenti, hogy most kevesebb részvényt tudnak visszavenni, ha magasabb lesz az aukció átlagos árfolyama. Az aukció átlagárfolyama szerintem az előző napi zárótól függ, azaz ha a 2022-es záróhoz képest próbálnám megbecsülni az aukciós növekményt, akkor azt korrigálni illik a záróárak közti százalékos különbséggel. Ha az aukció előtti záró X százalékkal magasabb lesz, mint 2022-ben volt, akkor ennyivel kisebb lesz az aukciós átlagár növekménye 2023-ban az aukció előtti záróhoz képest.

A fentieket próbáltam meg leírni magamnak, és most már nem érdemes becsülni, mi lesz az árfolyam az aukció előtt, egyszerűen csak ki kell várni. Másnap pedig betenni az ajánlatokat a kalkuláció alapján. Aki pedig biztosan dobni akarja a részvényeit, az alá megy a kalkulációnak.

A kalkulációm:

  • Aukció előtti napi max: ???
  • Becsült áltagár: 
    • 2022 előző napi max 415 forint volt, az aukció átlaga 426, a különbség 11 forint
    • 2023 előző napi max: 23NM
    • százalékos különbség: 22%23, ami (23NM - 415) / 415
    • 23NM + (11 * (1-22%23)) (a 11-et lecsökkentem annyival, amennyivel a 2023-as záró nőtt a 2022-eshez képest)

Ez kb. azt jelenti, hogy az 05.24-i záróhoz 10 forintot kell adni 11 helyett ahhoz, hogy a becsült aukciós átlagárat megkapjuk. Jó sok áltudomány egy ilyen pofonegyszerű dologhoz, ugye?

Itt egy char is azért, ami azt mutatja, hogy az osztalékfizetés és az aukció környékén lesz egy tetőzés, utána pedig lehet egy kis korrekció, mielőtt megyünk tovább 500 forint felé.

Napi:


Vagyonépítés osztalékkal, a könyvem. Elérhető epub, mobi, pdf formátumokban a Smashwords-ön, az Apple Books-on és a Google Play-en.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése