2019. március 18., hétfő

OTP

Nagyot emelkedett, két short certit, a TS20-at és a TS21-et reggel ki is ütötték. Mindegyikből volt, TS20-ból csak egy kicsi, a nagy lehetséges RR miatt, TS21-ből több. Kár értük.

Chartot most nem teszek fel, inkább csak a tanulságok:
  • 03.14-én CECE index átsúlyozás volt. A CECE a bécsi börze indexe, negyedévente minimum átsúlyozzák, de ahogy néztem az archívumban, gyakrabban is volt átsúlyozás. Az index követő alapok ilyenkore vesznek vagy eladnak, attól függ, hogy az adott papír súlya hogyan változik. OTP-é azt hiszem, hogy nőtt, de nem találok róla nyilvános adatot. Az ilyen indexről a részleteket pénzért adják.
  • TS20 kiütésének a hatása: 300e darabot vezetett be ERSTE a tőzsdére. Elvileg minden short certifikát eladásakor tényleges shortot nyit az árjegyző, hogy a kockázatát fedezze. Ha ebből a certiből a bevezetett mennyiség nagy részét eladták, akkor egy KO esetén a mögöttes shortokat zárja a bank, ez 250-300e short zárása. Simán lehet, hogy a fundamentális okok (újabb bankvásárlás) mellett ez a kényszerzárás vitte el addig, hogy a TS21 is ki lett ütve. 30 perc alatt felszaladt az árfolyam 12880-ig, kikaphattak mindent a könyvből.
Egyelőre ennyi, most azt kéne kivárni, hogy mi lesz. Ez egy klimax volt, és majd esik, vagy egyszerűen ennyit ár a bank, és marad itt az árfolyam, amíg nem jön valami külső esemény?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése