2022. január 28., péntek

AT&T - elemzés

Májusban írtam utoljára az AT&T-ről, akkor jelentették be, hogy a WarnerMedia és a Discovery összeolvasztásával létrehoznak egy új céget, amiben az AT&T tulajdonosoknak 71%-os tulajdonrészük lesz. Akkor esni kezdett az árfolyam, leginkább attól, mert azt is bejelentették, hogy az AT&T-ben a spinoff után az osztalék free cash flow kifizetési aránya 40% körül lesz. Ami osztalékcsökkentést jelent, tekintettel arra, hogy most ez az arány 60% körül van.

Január 26-án jelentett az AT&T, és a 2021-es Q4-es prezentációban volt némi konkrétum az osztalékkal kapcsolatban.

Bekarikáztam a lényeget: a WarnerMedia kihelyezése után az 2022-es cél az, hogy az AT&T 8-9 milliárd éves osztalékot fizessen a részvényeseknek.

2021-ben kicsit többet, mint 15 milliárd dollárt fizettek ki osztaléknak, itt a riportból a releváns sor:

Ez alapján osztalékvágásra kell számítani. Egyébként ezt a 8-9 milliárdot nagyon büszkén mondta a CEO, John T. Stankey, az egyik legjobb osztalékhozamú cég lesz így is az AT&T.

Lesz márciusban valami meeting, az investor relations eseményei alatt nem látszik, és ott várható pontosabb bejelentés, addig még dolgoznak az új cég engedélyein.

Azt nem tudni, hogy az új cég, amiben nekünk, T tulajdonosoknak 71%-os részesedésünk lesz, fizet-e majd osztalékot az induláskor. Van erre példa, amikor az Abbvie levállt az Abbott Laboratories-ről, az Abbot csökkentette az osztalékot, az Abbvie pedig rögtön fizetett, és a két osztalék összege magasabb volt, mint az előző években az, amit az Abbott fizetett.

A másik kérdés, hogyan leszünk tulajdonosok az új cégben. Kapunk részvényt, mint az IBM-ből leválasztott Kyndryl esetében? Fogalmam sincs.

Jelenleg az AT&T-s csomagom veszteséges, bár ha az eddig begyűjtött osztalékokat is nézem, akkor pluszban vagyok. Eladni még nem akarom, de lassan hajlani fogok rá. Gondolom március előtt nem lesz hivatalos infó, csak elemzések és okoskodások. Most úgy gondolom, márciusig tartom, aztán ha kiderül a jövő, döntök.

Ha támogatnád a munkámat, a Patreonon megteheted.

3 megjegyzés:

  1. Tegnap beszélt róla a CEO, hogy nem split-off-ot, hanem spin-off-ot akar. Emiatt indultak meg a részvényárak lefelé.
    Elvileg (feltéve, hogy szeretnéd tartani az új céget), a spinoff-al akár jobban is járhatsz, hiszen egy T részvényért 1 új céges részvényt kapsz, míg a split-off-nál törtrészvényt kapnál (0,2-0,25 körül). Azonban a spin-off-nál LECSERÉLIK a T részvényeket az újra, nem pedig megkapod mellé a újat, és ez óriási különbség.

    Szóval jelenleg ezen megy a kavarás.
    Van egy kisebb (~50 db) pakkom T-ből, gondoltam rá, hogy kibővítem, de most ez a hír még inkább bizalmatlanná tett (eddig is voltak kifogásaim a T vezetésével kapcsolatban). A mostani pakkot megtartom a deal végéig mindenképp, de újat már nem fogok venni hozzá, ez szinte biztos (20 USD alatt mondjuk bővítek, mert a kalkulációim szerint annyiért már bőven megéri a kockázatot, de annyira úgysem fogják lenyomni az árat).

    Egyre erősebb a gyanúm, hogy a T kb. hasonló value-trap, mint itthon az MTEL. A fundamentumok nagyjából rendben vannak (a T adóssága miatt mondjuk kicsit aggódom), az osztalék jó, de a menedzsment kavarásai miatt nem fog a fair value közelébe érni a papír árfolyama, ráadásul ilyen vezetés mellett nagyobb az esély, hogy bármikor kieshetnek csontvázak a szekrényből.

    Ha spin-off lesz, szerintem az egészet átváltom az új cég papírjaira.
    Persze én elsősorban nem osztalékra megyek, hanem "value"-ra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, keresgetek kis infót akkor erről. A menedzsmenttel van nekem is bajom, Stephenson visszavonulása óta nagyot fordult a cég, szerintem rossz irányba.

      Törlés
  2. Ez a jelenlegi 8-9% osztalék szerintem amúgy se lenne fenntartható hosszútávon. Lehet jobb lesz ez a szétválasztás. Ha lefelezik az osztalékot még akkor is elég magas marad kb. a verizon szinten. Csak ugye a kommunikáció , hogy most valamit csökkenteni kell az nagyon negatívan hat az árfolyamra meg az egész cégre. Még szerintem korai megítélni a helyzetet amig nem alakul ki a végleges felállás. Én is tartom a T részvényeimet.

    VálaszTörlés