2021. május 19., szerda

Mi lesz az AT&T osztalékkal? - elemzés

Május 17-én jelentette be az AT&T, hogy a tulajdonában lévő WarnerMedia és a Discovery összeolvadásával létrehoznak egy új, önálló tartalomszolgáltató céget. Ezek a legfontosabb elemei a bejelentésnek:

  • Az AT&T kap 43 milliárd dollárt készpénz, kötvény és egyéb formában
  • Az új vállalat 71-29 százalékban lesz az AT&T és a Discovery részvényeseinek a tulajdonában
  • Az új cégnek 2023-ra 52 milliárd a bevételt és 14 milliárd EBITDA-t terveznek
  • Évi 3 milliárd a költségmegtakarítás a két cégben
  • 2022 közepére várják a tranzakció lezárását
  • És ami az osztalékbefektetőknél kivágta a biztosítékot: az osztalékkifizetési arány 40% körüli értéken alakul majd
AT&T Preliminary Financial Profile Following Completion of the Transaction; Focused Total Return Strategy for Capital Allocation; After Close, Dividend Payout Ratio Expected to be Low 40s%.

A Dividend Payout Ratio lábjegyzete pedig ez:

1. Dividend payout ratio is total dividends paid divided by free cash flow. Free cash flow is a non-GAAP financial measure that is frequently used by investors and credit rating agencies to provide relevant and useful information. Free cash flow is cash from operating activities minus capital expenditures.

Azaz nem az eredményre, hanem a free cash flowra számítva lesz az osztalék kifizetési aránya 40% körül.

2021 Q1-ben a free cash flow 5,9 milliárd volt, osztalékra kifizettek 3,74 milliárdot, azaz a kifizetési arány 63% volt. Ebből lenne 40%.

A bejelentés után az első órákban pár százalékot emelkedett a T, azóta viszont esik. 

Mielőtt az osztalékra fordulnék, még egy megjegyzés. Milyen sok függ egy cég első emberétől. Randall Stephenson volt a CEO 13 éven keresztül, az ő álma volt az, hogy az AT&T ne egy egyszerű telkó legyen, hanem egy médiavállalat. A TimeWarner megvásárlása volt az utolsó lépés ebben a sorban, de előtte is voltak felvásárlásaik. Egy éve van új CEO, John T. Stankey, és máris átalakul a cég, amit az előd felépített, azt lebontja az utód. Ezért övezi mindig nagy figyelem, ha egy vállalatnál változik a CEO személye.

Osztalékot fog vágni az AT&T?

Három értelmezése lehet annak, ha a mostani 63%-os FCF payout ratio lecsökken 40% körüli értékre (mostantól 43%-kal számolok az egyszerűség kedvéért):

  1. Osztalékot vág a cég
  2. Megnő a Free Cash Flow
  3. Lecsökken a részvények száma

Osztalékot vág a cég

Ha FCF változatlan (valószínűleg csökken az eladás miatt, de ezzel most nem számolok, mert a Warner ugyan a teljes bevétel 19%-adja, de az eredménynek csak a 10%-át, szóval nagyon jelentős változás nem hiszem, hogy lesz a free cash flow-ban), akkor a mostani osztalékot (negyedéves: 0,52, éves: 2,08 USD) kb. 32%-kal kellene csökkenteni. Ez azt jelentené, hogy marad a negyedéves 5,9 milliárd FCF, és 3,74 milliárd helyett 2,54 milliárd megy el osztalékra. Ami azt jelenti, hogy az éves osztalék 2,08-ról lecsökken 1,41-re. A mostani árfolyam mellett ez azt jelenti, hogy 7%-ról 5% alá esne a hozama. Szerintem ezért adják sokan.

Megnő a Free Cash Flow

2020-ban 7,9 milliárdot fizetett az AT&T a hitelek kamatára. A Gurufocus szerint: AT&T Effective Interest Rate on Debt % : 3.92%. 

Ha 7,9 milliárd a kamat, és hitelkamat 3,92%, akkor 201 milliárd a cég hitele. Most megnéztem, valójában 161 milliárd volt a hosszúlejáratú hitele áprilisban, nyilván amikor rosszabb állapotban volt a cég, magasabb kamattal tudtak kötvényt kibocsátani.

Ha 43 milliárdot kap a spinoff miatt a T, akkor, ha azt mind hiteltörlesztésre fordítja - szinte kizárt, hogy így legyen, ez csak egy elvi lehetőség -, akkor a hitele kb. 25%-kal csökken, azaz a kamatterhe is. 7,9 milliárd kamatteherből lenne így 5,9, és ha az így felszabaduló pénzt nem költik el (például beruházásokra), akkor a free cash flow 1,975 milliárddal nőne meg. 2020-ban 5,9 milliárd volt, így 7,875 milliárd lenne, változatlan osztalék mellett a kifizetési arány 47,5%. 

Szóval, ha hitelt törleszt a bevételből, akkor a 40% körüli payout ratio összehozható!

Lecsökken a részvények száma

A 2021 Q1 report szerint a tisztított részvényszám 7,19 milliárd. 30 USD-s részvényárfolyammal számolva 1,43 milliárd részvényt lehetne a 43 milliárdból visszavásárolni (elméleti szám, nyilván nem lehet ennyi részvényt 30 dollárért venni, és nem is lehetne elkölteni rá a 43 milliárdot). Ha ennyit visszavennének, akkor maradna 5,76 milliárd részvény. Ha ennyi részvényre kellene 0,52 USD osztalékot kifizetni egy negyedévben, akkor az 3 milliárd lenne. Változatlan negyedéves FCF-val számolva (5,9 mrd) a payout ratio kb. 51% lenne. Közelebb van az ígért 40%-hoz, mint a mostani 63-hoz.

A lényeg, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az AT&T osztalékot fog vágni. Azt kell majd nézni, hogy mire használja fel a friss forrásokat. Capital Allocation, ugyebár!

Van egy másik hozadéka is a spinoff-nak, miszerint az új cégben at AT&T részvényesek is tulajdonosok lesznek. Azt nem tudom, hogy hogyan, kap mindenki majd ott is részvényt, az új cég pedig tőzsdén is kereskedhető lesz? Egyelőre nem tudni. Az mindenesetre valószínű, hogy az új cég nem fog osztalékot fizetni az elején, egy friss cég inkább visszaforgatja az eredményt. A Discovery egyébként sem osztalékfizető vállalat.

Összegezve: én nem adom el a részvényeimet, mert egyáltalán nem biztos, hogy osztalékot vág az AT&T. És amíg ez kiderül, addig is kapom a 7% feletti hozamot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése