2022. augusztus 9., kedd

Erste - Random egyesülés

Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capitalt.

2021 szeptemberében jött ki a hír, hogy az Erste Befektetési Zrt. megvásárolja a Random Capitalt. Pár napja pedig, egy évvel a vásárlás után, az a nagy hír, hogy a két cég egyesül, és a Randomos és az Erstés ügyfelek azonos kondíciókkal kereskednek 2022. október 1-től. Ezen annyira nem csodálkoztam, ha egy cég megvásárol egy másikat, akkor nem hagyja azt változatlanul. Különben minek vásárolna.

Nem mindenkit ugyanúgy érint az egyesülés és a kondíciók egyesítése, nekem van számlám az Ersténél és a Randomnál is, és most arról írok, ami nekem fáj, meg azt is leírom, hogy mit teszek ellene.

A problémák

Tranzakciós díjak: ezek megnőnek a Randomos díjakhoz képest. Osztalékbefektetőként ez nem fáj, mi nem trade-elünk, hanem tartunk.

Számlavezetési díj: nem nagy tétel, de a nullához képest mégiscsak költségnövekedés.

Osztalékfizetés ügyéntézési díj: ez a Randomnál (és minden normális brókernél) nulla volt, az Ersténél 5 EUR/osztalék. Ez gyakorlatilag ellehetetleníti a kis lépésenként felépített osztalékportfóliókat. Ha az osztalékkifizetések összegéhez képest ez az 5 EUR (vagy annak megfelelő USD, ha amerikai részvényről van szó) jelentős tétel, akkor nincs értelme a kicsi osztalékok gyűjtögetésének.

Beva: a befektetővédelem már nem kettő, hanem csak egy számlára vonatkozik. A Beva százezer euróig nyújtott védelmet (nem egy az egyben, itt írtam erről). Nekem az Erstés és a Randomos számláim összevonása után ez problémát fog okozni, az egyesített számla már nagyobb lesz, mint amit a Beva véd.

TBSZ számlák: nekem nincs, mert szerintem nem szabad szétaprózni az osztalékokat, a befektetési lehetőségek nem a TBSZ számlanyitások szerint jönnek velünk szembe, de aki több TBSZ-en gyűjtötte az osztalékrészvényeket, az még inkább szétforgácsolta az osztalékbevételeket, emiatt az ügyintézési díj gyakorlatilag tönkreteszi a hozamokat, hacsak nem nagyon nagy a számlaméret, akkor viszont a Beva lesz a probléma.

Szocho: a Randomnál lehetett nyilatkozni az év elején, hogy egyéb befizetésekkel a szocho limitet elérjük, és így nem kell levonniuk semmit az osztalékokból. Az Ersténél ez nem volt lehetséges, ők levonták a szochót, és igényelhettük vissza az adóbevalláskor. 

Az én megoldásom

Nekem három számlám van, Erste, Random és Interactive Brokers. Csináltam egy kis elemzést a Randomos és Erstés részvényeimre, hogy melyik részvény esetében teszi tönkre a hozamomat az 5 eurós ügyintézési díj:

  • Megnéztem, hogy ez az 5 euró mennyire rontja le a hozamomat. Minél kisebb a negyedéves osztalékbevétel, annál jobban degradálja a hozamot.
  • Megnéztem az árfolyamnyereséget azokra a részvényekre, ahol az 5 euró rombol:
    • Ahol van komoly nyereség, ott eladom a részvényeket. Összemegy a portfólióm, de nyereséget realizálok és azt visszaforgatom osztalékrészvénybe.
    • Ahol most éppen veszteséges a pozícióm, ott elemzem a céget, és ha nincs komoly baj, akkor oda teszem be az eladásból felszabadult pénz. Az adott cég osztalékhozama így javul, és a negyedéves osztalékbevétel is nő, így az 5 eurós büntetés kevésbé fogja érinteni a hozamot.
    • Ha eladok, akkor a pénz egy részét átutalom az IB accountomra, hogy az egyesített számla a Beva határ alá essen.  

A konkrétumok

Az LMT és az MSM csomagomra eladási megbízásokat adtam be, természetesen előtte a chartokat is megnéztem, és Elliott alapján tettem meg a téteket. A Patreonos támogatók tudni fogják a konkrét számokat még aznap.

Azt is megnéztem, hogy hol érdemes bővítenem. INTC esetében óriási a nem realizált veszteség, de a cég problémái is óriásiak. Oda nem teszek semmit. BBY érdemes a pozíció növelésére, jó a cég, jól is emel, és ha növelem a pozícióm méretét, már nem fáj annyira ez az Erstés sáp. 

Még elemezgetek, olvasom a negyedéves jelentéseket, de az látszik, hogy 

  • Növelni kell az egyes részvények osztalékbevételeit, hogy ne tegye tönkre a hozamot az 5 eurós díj;
  • Csökkenteni kell az IB javára az egyesített Erste-Random számla méretét;
  • Kell keresni egy harmadik szolgáltatót.
Ha támogatnád a munkámat, a Patreonon megteheted.

8 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Annyit érdemes kidomborítani, hogy az EUR5 díj az osztalék után nem részvényenként, hanem "vállalatonként" kerül levonásra és csak a díj mértékéig. A posztban levezetett stratégiák helyesek ugyan, de csak addig, amíg nem számolunk az USA kettős adózásra vonatkozó egyezményének a felmondásával. E két hatás együttes kivédéséhez már Warren Buffettnek kellene lenni. Úgyhogy itt lényegi változásokra van szükség, mint (i) fogod a portfóliódat és külföldre viszed, majd (ii) kitanulod, hogyan lehet legálisan adórezidensi státuszt szerezni egy épeszű országban (http://www.nomadcapitalist.com/). Oszt' jónapot...;)

    VálaszTörlés
  3. Ez a kettősség nagy baj nekem is, kellene egy normális ország, ahol van közbiztonság, legalább mint itthon, viszont normális az ország vezetése. ÉS a megélhetési költségek nem nagyobbak, mint itthon. Mert ha itthon csinálsz 1000 eurót, akkor király vagy, annyiből nyugaton meg egy hajléktalan...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az evangélium, hogy egyáltalán nem szükséges jött-ment bankárok idóta kölykeinek a tízmilliós óráját, vagy baráti gázszerelők rezsimribancainak az eltartását a Te adódból megoldani. Legálisan is beinthetsz. Első körben olvasd el ezt Andrew Hendersontól (a többi jön majd magától, ha kitartó vagy ;) : https://books.apple.com/us/book/nomad-capitalist-how-to-reclaim-your-freedom-andrew/id6442893809

      Törlés
    2. Megnézem. Te már gyakorló nomád vagy?

      Törlés
    3. Sajnos csak részben. Úgy mondanám: úton vagyok. Az a stratégia bejött, hogy kizárólag külföldi cégnél dolgozok. mindent kerülni, ami magyar! Amennyire lehet, ez legyen online (ez már egy lépés a szabadság irányába: digital nomadnak hívják (tehát még nem nomad capitalist, de már...), v.ö.: www.flexjobs.com). Ebben a tekintetben külön ellátogattam Vietnámba és Kambodzsába. Csak ajánlani tudom. Ez utóbbiban napi 5 USD-ért a menyországban vagy és ha közben nyugati fizut keresel online, te vagy a király. Rengeteg nomáddal találkoztam ott. Aztán az is működik már, hogy a vagyonteremtés tőzsdén történik szigorúan amerikai vállalatokkal (na jó, néhány kínai benéz azért (TCEHY, BABA, bár ez utóbbi köhécselni kezdett :) ) és szigorúan külfüldi brókerekkel. Itt két hiba jeletkezett: (i) Az IB-t hazahozta az a szerencsétlen Péterffy Tamás, aki a komcsik elől menekült anno az USA-ba és most merő hazaszeretből a komcsiknak vissza is hozta az életművét. Nagyon szeretnék vele egyszer látni egy interjút Friderikusztól, hogy hogyan éli ezt most meg (mondanám, hogy muhahah, de sajnos nekem is van ott számlám...). (ii) az általad is megénekelt (egyébként remek posztra sikerült) Random story: hát igen, Te is tudod, hogy nem szabad eltérni a befektetési stratégiától. Az enyém az volt, hogy semmi nem játszik nálam, ami magyarországhoz köthető, majd ebben az évben engedtem a TBSZ csábításának és tessék: szopás :) fél éven belül. De ebből tanul az ember. Szóval minél messzebre innen, mert itt most olyan rablás jön, amit ember nem látott...Úgy általában pedig: a széllel nem lehet szembe...Bármit is vicsorogjanak a nemzetieskedő nemzetállam támogatók: a jövő a globalizáció, a nemzetek fölötti (szupranacionális) lét. Ez menthetetlenül elkezdődött. Az okosabb fiatalok már eleve így élnek. Itt egy másik könyvet ajánlanék: Lars Tvede: Supertrends: 50 things Need to know about the future. Végül elnézést, hogy válasz helyett egy egész posztot írtam :)

      Törlés
    4. Ez jó kis komment volt, köszi :) Két gyerekkel már nem lenne könnyű a digitális nomádság. Azt hiszem, nekem csak az marad , hogy maradok, vagy kivándolok klasszikus módon. De a könyvet megnézem.

      Törlés