2022. február 26., szombat

Magyar Telekom - elemzés

A Telekom 02.23-án, zárás után tette közzé a 2021-es negyedik negyedéves eredményeket és a részvényesi javadalmazási politikáját is. Utána, még éjjel az oroszok megtámadták Ukrajnát, nincs, aki ezt a rohadék Putyint megfékezze. A háború szörnyű.

A háború okozta sokkhoz és az osztalékemelés elmaradásához képest a részvény jól állta a sarat, ezen csodálkoztam. Azt hittem, nagyobb lesz az esés, már csak az osztalék miatt is, de úgy látszik, a javasalmazási politika mézesmadzaga elég volt ahhoz, hogy ne zuhanjon az árfolyam.

... az éves részvényesi javadalmazás teljes mértéke várhatóan a Társaság megelőző pénzügyi évében elért “A Társaság részvényeseire jutó eredmény” módosított értékének (azaz a módosított nettó eredménynek) 60% és 80%-a közötti érték lesz.

Itt a teljes szöveg.

Először nézzük meg, mi lenne, ha már a 2021-es évre is ezt a policy-t alkalmazták volna, utána azt, hogy mi várható jövőre.

2021

A Magyar Telekom Igazgatósága a 2021. üzleti év után összesen 15,0 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a Közgyűlésnek. Az Igazgatóság továbbá maximum 14,6 milliárd forint értékű részvényvisszavásárlási program elindítását tűzte ki célul, ami összesen maximálisan 29,6 milliárd forint részvényesi javadalmazást fog várhatóan eredményezni.

Tehát a részvényesi javadalmazás 29,6 mrd, ebből

  • osztalék: 15 mrd,
  • részvényvisszavásárlás: 14,6 mrd.

Az eredménykimutatás alapján a Társaság részvényeseire jutó adózott eredmény 2021-ben 58 997 millió forint volt.

Az első kérdés, mi az, amit a javadalmazási politika módosított eredménynek hív (lásd az első idézetet). Azt hiszem, ez csak annyi, hogy az 1-3 negyedéves jelentésekben közölt értékek megváltozhattak, mert időközben fény derült valamire, ami miatt korrigálni kellett a számokat. Tehát a minél pontosabb és a valósághoz igazodó számokat fogják figyelembe venni.

Ha most is ezt a 2022-2024 időszakra vonatkozó javadalmazási politikát használná a Telekom, akkor a 29,6 mrd helyett 35,386 és 47,182 milliárd közötti összeget költene osztalékra és részvényvásárlásra, ennyi az eredmény 60-80%-a. Ez a minimumot nézve is (a 35 milliárd) 19,5%-os emelést jelentene a mostani értékhez képest. Valószínűleg ez az, ami miatt nem zuhant annyit a Telekom részvény.

2022

A jelentésben van egy kis táblázat a célkitűzésekről:

Ha a free cash flow megnő csaknem 25%-kal, a capex pedig változatlan marad, akkor az azt jelenti, hogy az eredménynek is nőnie kell (a lízing díjak csökkenése is eredményezhetné a növekedést, de ott ekkora változás nem lehetséges). Ha pedig nő az eredmény, akkor a mostani eredmény 60%-ra számolt 35 milliárd helyett is többet, akár 40 milliárdot is fordíthatnak majd a részvényesi javadalmazásra.

A kérdés persze az, hogy mennyi lesz ebből az osztalék, és mennyi a sajátrészvény vásárlás. Minket, kisrészvényeseket semmibe vesznek, ezért azt gondolom, a növekmény nagy része majd a részvények visszavásárlására megy el. De talán valamennyi az osztalék megemelésére is jutni fog.

Nem tudom, mikor kezdődik majd el az árfolyam emelkedése, de szerintem lesz. A legrosszabb esetben csak akkor megy 500 forint fölé, amikor egy év múlva majd osztalékot emelnek.

Hetes chart

Ha egy leading diagonal indult 2020 márciusától, és az ötödik hullám akkora lesz, mint az első, akkor nyár környékére elérheti a 470-et az árfolyam. Utána korrigál majd az osztalékbejelentésig, és onnan kilőhet. Hát, azt nem tudom, hova, komolyabb emelkedést csak akkor tudnék elképzelni, ha a kivezetést is bejelentenék. Na mindegy, majd meglátjuk. Tartom, ahogy eddig, keserű szájízzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése