2020. május 3., vasárnap

Megbízhatóság

Mikor befektetési célpontot keresek, nem csak a számokat nézem meg a jelentésekben, de azt is próbálom ellenőrizni, hogy a menedzsment mennyire hitelesen kommunikál. Leginkább azt, hogy milyen éves célokat tűznek ki, és az év lezártával ezeknek a céloknak a teljesüléséről beszámolnak-e.

Buffett 2019-es hírlevele szerint (kiemeltem a releváns részt):

In addition, we constantly seek to buy new businesses that meet three criteria. First, they must earn good returns on the net tangible capital required in their operation. Second, they must be run by able and honest managers. Finally, they must be available at a sensible price.
Az ő módszere erre az, hogy évtizedeken keresztül olvassa a követett cégek negyedéves jelentéseit, és így van egy alapos és aktuális képe és véleménye a cégek hitelességéről és a menedzsment teljesítményéről. Ezzel én nem tudok, és nem is akarok versenyezni, de az éves jelentések közzététele után két dolgot mindig megnézek:
  • Earnings Call Transcript: ez a leirata a telefonkonferenciának, amit a menedzsment tart a befektetőknek
  • Earnings Call Slides: ez pedig a prezentáció
Egy jó cég, amikor értékeli az évet, azt is elmondja, hogy egy évvel azelőtt mik voltak a fő célok és azok hogyan teljesültek, illetve bemutatják az előttük álló évre vonatkozó fő célkitűzéseket is. Ha egy menedzsment konzekvensen így csinálja, és ráadásul még folyamatosan teljesíti is az éves célkitűzéseket, akkor az egy jó és hiteles menedzsment.

Erre mutatok most egy példát.

AT&T, akire lehet számítani

Itt van a 2017-es pénzügyi év zárásakor közzétett prezentációból a 2018-ra vonatkozó legfontosabb néhány előrejelzés.

És ez a 2018-as pénzügyi év zárása utáni slideshow-ból a releváns oldal:
 
Én most csak a Free Cash Flow-ra vonatkozó pontokhoz kerestem az infót, de vannak egyéb számok is, egy telco cégnél például a Capex az mindig kritikus, mennyit terveznek költeni és mennyit költöttek ténylegesen. De most az FCF:
  • 21 milliárd elérése volt a cél
  • 22 milliárd lett
Ugyanebben a 2018-as prezentációban a 2019-es célokról is volt egy slide:

Egy év múlva, a 2019-es zárásakor ezt mutatták be:

Szintén a Free Cash Flow-nál maradva:
  • 26 milliárd körülre tervezték
  • 29 milliárd lett
A 2019-es slide-ok között pedig ott vannak a 2020-as célok is:

A Free Cash Flow-t a 28 milliárd dolláros tartományba tervezik. 2021 januárjában érdemes lesz majd ránézni. A Covid-19 miatt lehet, hogy nem érik ezt el, de ha beszámolnak róla és azt mondják, hogy kevesebb lett, mert ez és ez történt, az még mindig százszor hitelesebb, mintha a prezentációban nem beszélnének róla. A jelentésben úgyis szerepelni fog, én pedig rá fogok keresni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése