2021. december 4., szombat

Altria - elemzés

Állandó résztvevője a Top 10-nek, amióta a kiderült, hogy az újgenerációs, hevítéses dohánycégbe, a Juul-ba való befektetése nem várt kockázatokat vont maga után. Néhány Juul használó meghalt, és hatalmas kártérítési pereket indítottak a cég ellen. Ez a fenyegetettség, meg persze a hagyományos dohányáruk csökkenő piaca törte meg 2017 közepén az árfolyam addig megállíthatatlan emelkedését. A befektetők azóta se döntötték el, hogy szeressék, vagy szabaduljanak tőle.

Augusztusban lekerült a listámról, mert a negyedéves jelentése rossz lett, és a 12 hónapos gördülő free cash flow kifizetési aránya 100% fölé ment. Azaz többet kellett osztalékra fizetnie, mint amennyi pénze a kasszában volt. Most decemberben aztán visszakerült a Top 10-be, az új jelentés szerint jó negyedéve volt, a gördülő 12 hónapot nézve bőven 100% alá ment az FCF kifizetési arány. Érdemes ránézni, mert akár még bővíthetem is a csomagomat, nem sok jó cég akciós mostanában.

Revenue and Net Income

Jó ez az ábra, szépen mutatja, mi a baj. A bevételek szolidan növekednek, az eredmény azonban csökken, sőt 2019-ben negatív volt. Ennek a drasztikus visszaesésnek az oka az a mínusz 4,5 milliárd dollár, amit a Juul befektetés növekvő kockázatai miatt voltak kénytelenek lekönyvelni.



Payout Ratio

Na igen, ha nincs eredmény, akkor a kifizetési arány katasztrofális. De ez az osztalékbefektetőket csak akkor zavarja, ha a net income mellett a free cash flow is rossz.




FCF Payout Ratio

Ez az ábra azt mutatja, hogy mindig van annyi pénz a kasszában, ami az osztalék kifizetését fedezi. A goodwill-on elkövetett leírások nem befolyásolják a tényleges pénzáramot, az Altria osztaléka nincs veszélyben. Volt egy rossz negyedéve, nem néztem utána, de nem lennék meglepve, ha annak is könyvelési, és nem értékesítési okai lettek volna, emiatt aztán a free cash flow bebicsaklott. De van pénze.

Itt a negyedéves FCF, a Q1-4 számozás csak az én automata gyűjtésemből jön, nem a tényleges pénzügyi év negyedéveit mutatja. A lényeg, hogy a mostani negyedév előtt negatív volt a free cash flow, de egyébként brutálisan jó pénztermelő az Altria.

Q1Q2Q3Q4
Free Cash Flow24703010-3883010

Chart

A 2017.06-os csúcstól a 2020.03-as Covid mélypontig egy csatornában esett. Utána sikerült a második próbálkozásra kitörnie az eső csatornából, de most az az emelkedés is elesett. Talán egy leading diagonal lesz ez a Covid mélypont utáni első emelkedés, és most lehetett vége a negyedik hullámnak. Itt érdemes belevenni, emelkedés jöhet, majd egy komolyabb korrekció ide vissza, vagy akár lejjebb is, de ha közben jön az osztalék, akkor nincs baj. Lehet, hogy veszek belőle.

Havi:

Ha támogatnád a munkámat, a Patreonon megteheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése