2021. június 8., kedd

MSC Industrial Direct Company - elemzés

A júniusi Top 10-ben az MSC Industrial Direct Company (NYSE: MSM) a második legjobb cég volt a válogatási szempontjaim szerint, pár hónapja mégis az eladásán gondolkozom, most megpróbálom eldönteni, hogy mit csináljak vele.

A listára azért kerül fel, mert teljesíti a kritériumokat. Elég sokan elvéreznek itt, az indexek ATH közelében járnak, az osztalékhozamok emiatt alacsonyak, alig 213-nak van 3% feletti hozama, de ha az osztalékemelési múltat, a piaci kapitalizációt, az FCF payoutot és a ROIC-ot is megnézem, akkor bőven 50 alatt van a cégek száma, amiket aztán rangsorolok. Ezek között az MSM még mindig jónak számít.

Az április 7-i investor prezentációból ez nagyon tetszik:

Tíz éves átlagban a bevételük nő, a cash flow nő, a költségeik inkább stagnálnak, mint nőnek (ez nem itt van), ennek megfelelően adnak vissza pénzt a tulajdonosoknak (ezt mutatja a slide). Negyedéves osztalékot fizetnek, részvényeket vásárolnak vissza, és időnként extra osztalékot is fizetnek.

Ami nem tetszik, hogy a negyedéves osztalékot 2019 július 10-én (declaration day) emelték utoljára. Kb. egy hónap múlva, ha nem emelnek, akkor már több mint két éve lesz annak, hogy nem emelnek. Az extra osztalék persze jó, de a folyamatos emelés még jobb. 

De eladni leginkább a technikai kép alapján akarom. Egy nagy ciklust fejezett talán be, ami 1999-ben indult, volt egy nagy impulzus, majd utána egy korrekció, ahol a B hullám ment ATH-ra és a Covid összeomlás volt a vége. 

Hetes, a nagy ciklus:

2020 márciusa óta emelkedik újra, de vajon meddig:

  • Elvileg az új ciklus első hullámát be is fejezhette, és most azt korrigálja. Emelkedhet még, de minél többet nézem, annál kevésbé hiszek benne. Ennek a hullámnak szerintem vége van.
  • 38%-os fibónál lesz 77 körül az árfolyama. A második hullámok mélyek szoktak lenni, ha itt ez igaz, akkor mehet akár 55-ig is le.

Hetes, közeli:

A dilemmám pedig a következő:

  • Nekem 73,55 az átlagom, ennyiért vettem 2020 januárjában. Ez 4,08%-os osztalékhozam, a portfólióm átlaga alatt van.
  • Most 91,83 az árfolyam, ez majdnem 25%-os emelkedés.
  • Ha eladom és veszek olyan részvényt belőle, aminek a hozama 3,5% körül van, akkor a nettó osztalékbevételem magasabb lesz, hiszen az árfolyamnyereséget is osztalékká konvertálom.
  • De ülhetek is a pénzen és megvárhatom, amíg leesik 77 alá, és ha akkor veszek újra, akkor egy-két osztalékot kihagyva 25%-kal több részvényem lesz olyan hozamon, mint most. Ez a tipukus ugrálás lenne, amiről már ezerszer bebizonyították, hogy nem érdemes csinálni, mégis sokan csinálják.

A megfontolt döntés talán az lenne, ha várok egy hónapot, hogy mit jelentenek be az osztalékról. Ha emelik, akkor tartom, ha nem emelnek, akkor eladom. 

Ezzel szemben a technikai kép azt mutatja, hogy inkább az esés a valószínű, mint az emelkedés. Az esés oka pedig akár az is lehet, hogy nem lesz emelkedés, és két éves stagnálás azt is jelenti, hogy kikerül a Conender kategóriából, ami eladásokat indukálhat. Tehát ha várok, akkor éppen, hogy nem fogok tudni jól kiszállni belőle.

A megoldás ilyenkor az lehet, hogy eladom a felét. A pszichikai teher így csökken, ha emelkedik tovább, benne maradok, ha esik, akkor jók kiszálltam, persze mindegyik csak félig igaz. 

Na, ezt is csinálom, sikerült eldöntenem. Ezért blogolok egyébként. Irtó nagy gondolataim születnek közben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése