2020. november 19., csütörtök

A Top 10 módszertana

A DRIP által havonta publikált osztalékfizető részvények listáját minden hónapban elemzem és a saját szempontjaim szerint sorrendbe állítom a részvényeket, így alakul ki a havi Top 10, a legjobb osztalékfizető vállalkozások listája. Az online adatok legyűjtéséhez eddig a Thinkorswim (TOS) demó platformját használtam, ami táplálni tudja az Excelt az RTD függvényen keresztül. Ezzel két probléma volt:

  • Körülményes volt használni, 2-3 óra volt minden egyes Top 10 előállítása
  • A free cash flow adatok használhatatlanok voltak, ezek pedig nagyon fontosak
Találtam egy módszert arra, hogyan tudok jó FCF adatokat leszedni a netről, és ezen felbuzdulva az egész elemzést újragondoltam és leegyszerűsítettem.

Free Cash Flow adatok gyűjtése

A Marketwatch-ról szoktam a TTM adatokat kézzel összeszedni, az adott cég negyedéves cash flow riportjának az utolsó négy negyedévét adtam össze kézzel. Unalmas és fáradtságos munka, de most automatizáltam:

  • Az importhtml Google sheet függvény (nem Excel!) segítségével importálom be az adatokat a Marketwatch-ról
  • Először előállítok egy szöveget az adott részvény tickerjéből, ami a megfelelő Marketwatch oldalra mutat. Minden negyedéves cash flow riportnak ugyanaz a linkje, csak a ticker különbözik, ez jól automatizálható
  • Az importhtml fügvény behozza a cash flow táblát egy külön lapra
  • A lapról a free cash flow értéket kikeresem és a négy utolsó negyedév értékeit kiveszem, ezt is tudják a függvények automatikusan
  • Az itt szereplő számokat (pl. 1.1B) átkonvertálom normális számokká
  • Összeadom a négy értéket és hopp! meg is van a TTM FCF
Így kb. 1 perc alatt megvan 30 részvény FCF-je, több nem is kell, mert nem akarom a teljes DRIP listára az adatokat, csak azokra, amik az előszürésen már jól teljesítettek.

Szűrési szempontok

Market capitalizáció: a TOS tudott revenue értéket adni, de a googlefinance függvény ezt nem tudja, ezért áttértem a marcetcap-ra. Csakis azért használom, hogy kidobjam a túl kicsi cégeket. Az éves árbevétel jobban tetszett, de a kapitalizáció alapján is ki lehet szűrni a túl kicsi cégeket. Most 500 millió USD a korlát, csak az ennél nagyobb marketcap cégek kerülhetnek a Top 10-be. Az 500 milliónál nagyobb cégeknél a méret már nem számít, ez csak egy bináris szűrés.

Aktuális hozam: nem a DRIP tábla hozamát használom, az statikus lenne, hanem lekérem minden részvény árfolyamát a googlefinance-szal és kiszámolom a hozamot. A hozamok alapján sorrendbe állítom a cégeket, a legnagyobb hozamú az első és így tovább. Ez a hozam pontszám. Érdekesség: a tegnapi záró részvényárfolyamok szerint a legnagyobb hozama a Shell Midstream Partners LP-nek (SHLX) volt, 19,81%.

Osztalékemelési múlt: Sorrendbe állítom a cégeket, a legrégebb óta emelő az első és így tovább. Ez az év pontszám. Érdekesség: az American States Water (AWR) az első 66 évvel.

Súlyozott DGR: az 1, 3 és 5 éves átlagos osztalékemelést súlyozom, az egy évesnek van a legnagyobb súlya, az öt évesnek a legkisebb. A tíz éves átlagot nem is nézem, minél régebben történt egy emelés, annál kevésbé valószínű, hogy most is így csinálja majd a cég. Sorrendbe állítom a cégeket, a legnagyobb súlyozott DGR az első és így tovább. Ez a DGR pontszám. Érdekesség: a Marquette National Corp. (MNAT) az első 77,38%-kal (tavaly 102%-ot emelt).

Első sorrend

A hozam pontszám, az év pontszám és a DGR pontszám súlyozott összege alapján sorrendbe állítom a cégeket. A súlyozást bármikor változtathatom, lehet nézni, hogy alakul a sorrend. Most a hozam és az év súlya magas, a DGR-é alacsony, de ezen folyamatosan változtatok majd a DGR javára. Ez egy olyan lista, ami a free cash flow-t még nem veszi figyelembe.

Free Cash Flow: összeszedem a fenti lista (a legjobbak) FCF értékeit és három csoportba sorolom őket: amelyik az FCF 0-70%-át fizeti ki osztalékra, az 0 pont, amelyik 70-100% között, az 100 pont, amelyik 100% felett (vagy 0 alatt, ez a negatív FCF), azt kizárom. A REIT-ekhez nem az FCF-et, hanem a funds from operations értéket használom, ezt kézzel kell kigyűjtenem még mindig, nincs értelme automatizálni, bár lehet, hogy egyszer ennek is nekidudálom magam.

Második sorrend

Az első sorrend pontszámához még hozzáadom a súlyozott FCF pontot (0, 100, vagy kizárás), és így csinálok egy újabb sorrendet. Ennek az első tíz eleme az adott hónap Top 10 osztalékbefektetése.

A decemberi listámat már az új módszer szerint csinálom, a paraméterekhez egyelőre nem nyúlok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése