2016. szeptember 2., péntek

Divergencia

Az árfolyam és a momentum indikátor (pl. RSI) csúcsai vagy aljai ellentétesen emelkednek vagy csökkennek. Például az árfolyam magasabb tetőt hoz létre, az RSI pedig csökken.
Értelmezése: ha a momentum indikátorra szentiment indikátorként tekintünk (nem sebesség, hanem hangulat), akkor a divergencia azt jelenti, hogy az árral ellentétes a hangulat. Pl. alacsonyabb ár, magasabb RSI: sokan hisznek az emelkedésben. De mindig az ár az erősebb!
Momentumot kereshetünk a divergenciával.
Soha nem egy éppen kialakulóban lévő futó hullámon kell keresni, hanem ott, ahol már kialakult a tető vagy alj. Az RSI egy követő indikátor, ha még formálódik az aktuális hullám, nincs készen az árfolyam csúcsa/alja, akkor valószínűleg az aktuális RSI érték divergenciát mutat.
Hullámszerkezeten belül lehet csak nézni, nem messze egymástól (maximum 20 gyertya, de 8-9 gyertya távolság az ajánlott).
Egyszerű divergencia általában a mozgás lassulását jelzi, közeledik a korrekció. Ha sok egyéb feltétel is teljesül, csak akkor trendfordító jelzés.
Divergencia típusok:
  • Egyszerű divergencia: emelkedő trendben a tetők összehasonlítása, csökkenő trendben az aljak összehasonlítása. Lassulást jelent.
  • Bullish divergencia: csökkenő trendben az aljak összehasonlítása. Alacsonyabb árfolyamaljhoz emelkedő indikátor tartozik:
    • Ha RSI jobb lába 38-40 alatt van, lassulást jelent.
    • Ha RSI jobb lába 40 felett van, akkor erős trendfordulós jel.
  • Bearish divergencia: emelkedő trendben a tetők összehasonlítása. Magasabb árfolyamtetőhöz alacsonyabb indikátor tartozik. Lassulást jelent, bizonyos esetekben trendfordulót.
  • Bullish és Bearish Slingshot (BuSS, BeSS).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése