2016. november 19., szombat

ERSTE certifikátok

A certifikát olyan értékpapír, amelynek értéke egy adott mögöttes termék - például egy részvénypiaci index, nyersanyag vagy egyedi részvény - árfolyamának alakulását követi meghatározott módon. A certifikát és a warrant tehát lényegében egy ígérvény. Itt a turbo certikről írok.

A főbb paraméterek és egy kis információ róluk:

  • Kötési ár: ha a mögöttes termék értéke elérné az előre meghatározott kötési árfolyamot, akkor lenne nulla a certifikát értéke. (A korlát ár miatt nem éri el soha.) Certifikát ára: mögöttes termék ára mínusz kötési ár. Ez csak megközelítőleg igaz, a spread miatt a long és short irányoknak megfelelően a certi ára kb. még a spread mértékével megnő.
  • Korlát ár: ez a certifikát stop loss szintje. Ha a mögöttes termék árfolyama eléri ezt, akkor a certit "kiütik", megszűnik a kereskedés vele. ERSTE kiszámolja a maradványértéket, és ezen az értéken az Árjegyző visszaveszi a certit. Pár fontos dolog a kiütéssel kapcsolatban:
    • "A Turbo termékeknél fontos megjegyeznünk, hogy egy veszteséges pozíció birtoklása esetén, más tőkeáttételes befektetési lehetőségeknél megszokott tőkepótlásra ezen termékek esetében nincs szükség." ERSTE. Azaz itt nem fordulhat elő az, ami pl. a CFD kereskedésnél, hogy ha a margin egy heves változás miatt kevés, akkor a bróker utólag pénzt követel tőlünk (svájci frank). Ha pl. egy részvény akkora réssel nyitna rossz irányban, ami meghaladja a kötési ár és a korlát ár közti különbséget (negatív lesz a certi értéke), akkor az az Árjegyző kockázata, nem a miénk. Ez jó.
    • ERSTE ügyfélszolgálat azt mondja, hogy nem automata zárja a certiket egy KO esetén, hanem ők, és kézzel. Azaz ha meglódul az árfolyam, akkor a maradványérték nem annyi lesz, amennyit a korlát ár alapján számolhatunk, hanem egy intenzív mozgás esetén sokkal kevesebb. Ez rossz. (2016.11.10, EBOTPTS10-t kiütötték, 292 volt az utolsó kötés 5 forintra a KO értéktől (8047), és mire zártak, 220 lett a visszavásárlási ár, mert pár perc alatt az OTP árfolyama 8130-ra ugrott.)
  • Futamidő, lejárat: a certi lehet nyíltvégű (nincs lejárat), vagy határozott idejű. Ilyenkor a kibocsátó megadja az utolsó kereskedési napot, amikor a certifikáttal még kereskedni lehet. A utolsó napon záráskor pedig az aktuális értéken zárja a pozíciót, ha nem mi adjuk el a certit. 
  • Spread: az Árjegyző vételi és az eladási ára közti különbség. Ha a mögöttes termék ára nem változik miközben mi veszünk és eladunk, akkor a spread értékét bukjuk az üzleten. Ezen felül még ugyanazt a jutalékot is fizetni kell a brókernek, amit egyébként felszámol a kereskedésre. Jellemzően 20-30 forint a BÉT-en forgó részvények certijeire, és nem fix érték, ERSTE változtathatja a kereslet függvényében. 
  • Tőkeáttétel: azt jelenti, hogy kevesebb tőkével juthatunk a mögöttes termékhez, mintha azt vennénk meg. Megmutatja, hogy a mögöttes eszköz értékének 1%-os változása hány százalékos változást okoz a certi árában.Olcsóbb megvenni egy certifikátot, mint a mögöttes részvényt, de a változás maga már nem áttételes. Ha pl. az OTP részvény értéke egy forinttal nő, akkor a long certifikát értéke is pontosan egy forinttal nő.
    • A nagy tőkeáttétel azt jelenti, hogy a mögöttes termék értéke közel van a korlát árhoz. A papírhoz képest nagyon olcsó a certifikát, és ennek megfelelően nagy a kockázata a vételnek, hiszen ha rossz irányba megy az árfolyam, akkor kiütik a certit.
    • Ugyan a tőkeáttétel miatt olcsóbban juthatunk ugyanannyi termékhez, mintha az eredetit vennénk (vagy ugyanannyi pénzből többet tudunk venni), de a spread miatt nagyobb mozgásra van szükség ahhoz, hogy a pozíció nyereséges legyen. Kevesebb pénzből nagyobb elmozdulást kell megjátszani.
  • Mennyiségek: a certik száma nem végtelen, ERSTE 250 000 darabot szokott bevezetni egy termékből. Ha az elfogy, akkor az árjegyző csak vesz mindaddig, amíg úgy nem ítéli, hogy ismét eladhat. Néhány terméknél (olaj certik) elő szokott fordulni, hogy elfogynak a certifikátok.
  • Árjegyzés: kereskedési időben csak akkor jön létre kötés, ha az árjegyző jelen van a helyes árazást megjelenítő vételi és eladási ajánlattal. Kötés csak az árjegyzői vételi és eladási ajánlati árain, vagy az árjegyzői spreaden belül jöhet létre. Azaz nem csak az Árjegyzőnek adhatjuk el a certit, de másnak csak akkor, ha van Árjegyző. És bizony az Árjegyző eltűnik, ha neki kedvezőtlen a mozgás. Vagy gyakran megvárja, hogy mi lesz nyitáskor, és csak 5-10-30 perccel a nyitás után jelenik meg.
  • Rollover: előre meghirdetett dátumon az ERSTE változtatja a korlát és a kötési árat. Gyakorlatilag havonta három forinttal csökkenti a short certik korlát árát illetve ennyivel növeli a long certik korlát árát. Ez a certi tartásának a költsége. És egy certit emiatt nem tudunk a végtelenségig tartani (ha nincs lejárat), mert a korlát ár lassan az árfolyam felé mozog. A havi görgetéstől ERSTE eltérhet, és osztalékfizetéskor tipikusan el is tér.
  • Osztalék hatása a certifikát árára: „Ha a turbo warrant mögötti részvény alaptermék osztalékot fizet és ezzel csökken az árfolyama a tőzsdén, akkor az a turbo árazásában nem látszódhat meg, mivel egy részvény alapú turbót megvásárló befektető nem válik automatikusan a részvény tulajdonosává is. Így nem jogosult osztalékra sem és nem is befolyásolhatja befektetését az osztalékszelvény levágása miatti árfolyammozgása az alapterméknek. Ennek érdekében a kibocsátó módosítja a kötési-, és a korlát árat, turbo long és short esetén is csökkentve azt az osztalék mértékével. Ezen módosítások minden esetben az osztalékvágás napján lépnek életbe, így biztosítva, hogy a turbók árfolyamában ne legyen a vágással arányos változás (ami szélsőséges esetekben a termék kiütését is okozhatja).” 
Osztalék előtt az OTP certifikátok:
193 forint volt az osztalék 2017-ben a 2016-os eredmény után

Osztalék után az OTP certifikátok
A osztalékkal csökkent a kötési és a korlát ár a short és a long certiknél is
Előnyök:
  • Nem kell hozzá nagy tőke.
  • Egyszerű shortolási módszer magyar részvényekre.
  • Olyan termékek is elérhetők forint számláról, amikkel a BÉT-en nem lehet kereskedni.
Hátrányok:
  • Ha egy alaptermék nem a BÉT-en forog, akkor az extra kockázatot jelent az eltérő nyitva tartás miatt. A DAX certit akkor ütik ki, ha a német tőzsde nyitva tartási idejében éri el a DAX a korlát árat. Minden BÉT zárás után 30 percig még kiüthetik a DAX certinket. 
  • Certikre ugyanúgy megadható stop megbízás, mint a részvényekre, de certiknél már az is aktiválhatja, ha megjelenik egy megbízás, és nincsen kötés. "A folyamatos aukciós modellben kereskedett termékek esetén (certifikátok és warrantok) nem csak kötés, hanem az ajánlati könyvben megjelenő ajánlat is aktiválhatja a stop megbízást." ERSTE
  • Az Árjegyző nem automata, hanem az ERSTE működteti. A kockázatukat csökkentik az eltűnéssel, ami egyrészt a mi kockázatunkat növeli, másrészt a legjobb belépőket lehetetlenné teszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése