2024. május 17., péntek

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MMM bejelentette a következő negyedéves osztalékot, ami 0,7 dollár lett az előző 1,51 helyett. 53,64%-os vágás, nem semmi, 64 éves folyamatos emelési múltat nulláztak le. Az MMM árfolyama viszont emelkedett a hírre, és azóta is emelkedik.

Az egyik ok az, hogy a Solventum leválasztása miatt minden befektető számított a vágásra, hiszen a 3M elmondta, hogy továbbra is akar osztalékot fizetni, és ennek a mértéke a free cash flow 40%-a lesz. Az egészségügyi ágazat leválasztása után nyilván csökken az anyacég free cash flow-ja, tehát az osztalékon is vágni fognak, és ezt árazta már a piac. Én mondjuk erről lemaradtam, ez van. A vágás viszont nem volt akkora, mint ahogyan számoltak, ezért alapvetően pozitív volt a hír.

A Nasdaq-on a dividend history pedig így látszik:

Nem rossz, mintha a negyedéves osztalék több mint tízszeresét kifizették volna egy extra osztalékként. Ez a 17,3875 úgy jön ki, hogy a 04.01-es SOLV záróárfolyamot néggyel elosztották (hiszen négy MMM ért egy SOLV-ot). Hát, nem is tudom, mintha marketinges számolta volna ki ezt egy elemző helyett.

De mit is fogok én csinálni. Eladom az MMM-et, az nyilvánvaló, és a SOLV-ot is, hiszen az MMM ezzel a vágással már csak 1,81%-ot hoz nekem, a SOLV meg semmit, és ők évekig még nem fognak osztalékot fizetni. Mintha bankbetétben tartanám a pénzemet, fúj, hát végül is nem vagyunk állatok!

Ha az MMM emelkedne kb. 5%-ot, a SOLV meg nem esne 60 alá, akkor tudnék kiszállni kb. nullán, az eddig megkapott osztalékokat is figyelembe véve. A chart azonban jobbat mutat.

Hetes:

2018 januárjától esett, az több mint hat év. Mintaszerűen elérte a '21-ben kialakult Kennedy csatorna alját, onnan fordult, és most egy impulzus harmadik hulláma roboghat felfelé, az előző eséshez képest sokkal nagyobb sebességgel. A csatorna teteje kb. az előző korrekció 50%-ánál van, 145 dollár körül. Ha ott eladom az MMM-et és a SOLV-ot 65-70 körül, akkor bőven nyerő lesz a trade. Érdekes a helyzet, és szerintem nem is kell sokat várni, hogy eldőljön, helyes-e az elgondolásom.

Vagyonépítés osztalékkal, a könyvem. Elérhető epub, mobi, pdf formátumokban a Smashwords-ön, az Apple Books-on és a Google Play-en.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése