2020. január 11., szombat

Net Payout Yield

Amikor cégeket keresek az osztalék portfóliómba, a net payout yieldet is megnézem az értékelés során. Összeszedtem a lényeget róla.

Net Payout Yield

Az osztalékon és a saját részvény vásárláson keresztül a részvényeseknek visszajuttatott hozam. Itt egy pontos definíció rá.

net payout yield = dividend yield + net buyback yield

Ahol a:
  • dividend yield: éves osztalék / részvényár;
  • net buyback yield: elmúlt 12 hónap saját részvény vásárlás értéke / piaci kapitalizáció.
Aki osztalék portfóliót épít, annak érdemes a net payout yieldet is néznie az osztalékhozam mellett.

Nem minden jó osztalékot fizető cég veszi a saját részvényeit, van, amelyik egyszerűen csak osztalékként adja vissza a tulajdonosoknak a pénzt. A két módszer alapvetően abban különbözik, hogy:
  • Az osztalék egy olyan konkrét összeg, amit a részvénytulajdonos megkap, adózik utána a tárgyévben és elköltheti a nettót.
  • A részvény visszavásárlással a tulajdonunk értéke nő, nincs kifizetés, nincs adófizetési kötelezettségünk, csak akkor, ha ezt a megnövelt értékű tulajdont (a részvényeinket) eladjuk.
A jó menedzsmentet onnan ismerni meg, hogy akkor vesz saját részvényt, ha az megéri. Ha egy cég részvényeinek beesik az árfolyama és a cégnek van szabad forrása, akkor érdemes saját részvényt venni, mert olcsón lehet hozzájutni. Ha magas az árfolyam, akkor a részvényvásárlás pazarlás, hiszen egy túlárazott eszközön keresztül juttat vissza értéket a tulajdonosoknak, nyilvánvalóan rossz hatásfokkal. Pont, ahogyan a befektetők gondolkoznak.

A nagy kérdés, hogy mi az egészséges értéke a net payout yieldnek.

A Seeking Alphán a Stone Fox Capital készít havi listát Top Net Payout Yields - hónap címmel, itt a decemberi. Állításuk szerint ezeknek a cégeknek a teljes hozama (total return) jobb, mint az S&P 500-é.

Szerintem ezt így kijelenteni nem szabad.

Van egy ETF, a Cambria Shareholder Yield ETF (SYLD), amelyik az S&P 500-ból szelektál a shareholder yield alapján (a shareholder yield a net payout yielden felül még a hitelek visszafizetését is tartalmazza), és a top 100 cégből vásárol. Nem ész nélkül, hanem az árfolyamot is értékelve, de azt pontosan nem tudni, mi a belépési pontjuk.

Na ez az alap az S&P 500-hoz képest rosszabbul teljesít.


A konklúzió annyi, hogy olyan cég részvényeit érdemes vásárolni:
  • aminek a net payout yield-je magasabb az S&P 500 átlagánál;
  • akkor vesz saját részvényt, amikor az árfolyam alacsony.
Ha a saját részvény vásárlás magas árfolyamon történik, akkor az nem a részvényesek, hanem a menedzsment érdekeit szolgálja (pl. eladják a saját csomagukat jó áron, vagy a bónuszuk kapcsolódik az SRV-hez), az ilyen cégeket érdemes kerülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése