2019. november 6., szerda

Vector Group

Ez is megtörtént: osztalékvágás a portfóliómban. A VGR bejelentette szokás szerint a következő, 2019/Q4-es osztalékát, ez 0,4 USD változatlanul, majd jött a feketeleves: 2020/Q1 osztaléka 0,2 USD lesz, azaz feleznek. Utána pedig rendszeresen értékelik a helyzetet és döntenek a további osztalékról. Azaz nincs semmi hosszú távú elköteleződés, hogy egyáltalán a 0,2 marad. Ráadásul még azt is írta, hogy az éves osztalékot szüneteltetik. Ez nem tudom, mi, talán az évenkénti split? Mert csak a 0,4 USD-t fizették negyedévente, mást nem.

A piac régóta számít erre, a legtöbb elemzés fenntarthatatlannak ítélte a helyzetet. A Vectornak volt a tömegmárka cigaretta üzlete, ahol nőtt ugyan a piaci részesedése, de csak azért, mert egyre olcsóbbak lettek a cigig. Az ingatlan lába pedig nem hozott nyereséget. A növekedését hitelből finanszírozta, elég rossz kondíciókkal, 10%-os kamat körül bocsátott ki kötvényeket, ha jól emlékszem.

Pár napja olvastam a Seeking Alpha-n egy VGR elemzés után egy jó kommentet, ide is rakom (november 1-i, tehát az osztalékvágás előtt írta Fishtown Capital):
In every conference call for as long as I checked, Lorber said 'The company once again reaffirms that its cash dividend policy remains the same.'
In the last conference call, his wording changed to 'The Board of Directors will continue to evaluate its dividend policy on a quarterly basis.'
Azaz CEO minden negyedéves call-ban azt mondta, hogy az osztalékpoltika marad. De legutóbbi call-ban már változtatott: a board negyedévenként értékeli a policy-t. Csodás találat, ha valaki elolvassa a jelentéseket és követi a call-okat, akkor ezekből a jelekből rájöhet, mit fontolgat a cég. Elismerésem, követni is kezdtem őket.

Most a hozam 10,96%. 2018. augusztusában kezdtem venni, az átlagom 14,6. Kaptam eddig 2 USD osztalékot, most az árfolyam leesett 11 USD-re, ez kb. -25%, de ennek több mint a fele osztalékból visszajött. Szóval ha most eladnám, akkor lenne mondjuk -10% veszteségem.

Ha tartom, akkor lesz egy részvényem 6% körüli hozammal. Persze erre nincs garancia, de más cégek se adnak, negyedévről negyedévre van mindig az osztalékról döntés és kommunikáció.

Osztalék portfóliónál alap, hogy vágás után adni kell, de ma biztos nem adom el, mert pánik van. EWP alapon megnézem majd, és eldöntöm, mikor érdemes kiszállni: behúzom még a decemberi 0,4-et és utána, vagy van esély az emelkedésre a közeljövőben, és kisebb bukóval kiszállni. Nem tudom, nézegetni fogom.

A talulság: ez elkerülhetetlen, de ha sok részvény van a portfólióban, akkor kezelhető. Olvastam már erről sokat, de most valahogy jobban átjött az üzenet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése