2016. szeptember 9., péntek

Szimmetria elve

Hogyan lehet kiszámolni, hol lesz egy impulzusnak vége?

Szimmetria elve: amennyit ment a piac a legnagyobb momentumig (középpontig), még annyit fog menni utána is. Amennyit gyorsult a trend, annyit kell fékeződnie is. Pontosan úgy, ahogyan a a való világban működnek a dolgok. Egy vonatot nem lehet felgyorsítani, majd egy pillanat alatt megállítani. Amennyi idő kell a gyorsuláshoz, annyi kell a lassításhoz is.

Megnézzük, hol a legnagyobb a momentum az éppen futó impulzusnál. A legnagyobb forgalom jellemzi, és abban a hullámban van, ahol RSI alj vagy RSI tető van (bear vagy bull). Jellemző még a rés is, vagy a résterület („Cimballi rés”, amikor nincs átfedés a gyertyák között, egy árfolyamon csak egy gyertyatest megy át).
  • Letükrözzük az impulzus indulásától a középpontig eltelt értéket, és ott lesz a vége.
  • Ha megy tovább a trend, és RSI újabb szélsőértéket ad, akkor új szimmetria középpont van, és a tükrözött téglalapokkal ki tudunk számolni egy új aljat.
  • Nagy TF-en nem lineáris, hanem logaritmikus skálán kell keresni a szimmetriát. Százalékban lesz szimmetrikus, nem értékben. De nagy TF-en nem érdemes a szimmetriára vadászni, minél hosszabb és összetettebb egy szerkezet, annál kevésbé érvényesül a szimmetria.
  • Minél összetettebb alakzatot próbálunk tükrözni, annál kisebb lesz a valószínűsége a találatnak (pl. az egész impulzus már nehezebben megjósolható, mint a w3). Minél kisebb TF-en próbálunk meg szimmetriát keresni, annál sikeresebbek leszünk. Én csakis H1 alatt keresek szimmetriát.
Itt írtam pl. a szimmetriáról, az Erste esetében. 

Saját tapasztalat: hogy csakis ott érdemes a szimmetriát keresni, ahol az adott instrumentummal meghatározóan kereskednek. Részvények esetében ez egyértelmű, amelyik tőzsdén bevezették az adott papírt, ott van a forgalom nagy része. CFD-k esetén ez már nem annyira egyértelmű. Indexekkel sok bróker kereskedik, nem lehet tudni, kinél van a forgalom nagyja. DAX esetében az FXCM-nél biztosan nincsen meghatározó forgalom, itt a szimmetria használhatatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése